Alldans.se

 
Förstora eller Förminska med Ctrl + resp. Ctrl -                           
Senaste ändringen:
r
     Dansblogg

Pär-Anders Sköld.

bild

  P-A:s mamma och pappa tyckte mycket om att dansa och när han bara var 7 år gammal tog de med honom till Borås Hembygdsgille. Där fanns en barngrupp som höll på med ringlekar och de dansade också lite gammaldans. Svårast att lära sig var hambo men när han som 11-åring besökte Järvsö och Hälsingehambo med familjen så satte han även den grunddansen...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


JONNY KIRASIC

bild

Den 30/12 2019 lämnade Jonny oss. Bilden på dödsannonsen visar ett dansande par och den bilden säger mycket om Jonny, för honom har dansen betytt otroligt mycket i hela hans liv. Dansmusiken var också viktig, han tyckte extra mycket om valsen Bergrosa och Födelsedagsvals till Mona...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Alf och Birgitta från Grums.

bild

  Alf började en kurs i gammaldans 1979, det var en granne som tog med honom. Grannen ..... Läs mer
"Läs 5 st kommentarer eller skriv en själv"


Gullevi och Bo Zederin har gjort många danser.

bild

  Gullevi och Bo började dansa gammaldans 1978, det var några vänner som anmälde dem till en kurs, Bo var inte särskilt intresserad men gick med och det är han jätteglad över i dag. Efter ett tag gjorde de uppehåll och började bugga istället. Efter påtryckningar från kompisar började de flera år senare med gammaldans igen, kanske 1998. Sedan dess har det bara varit det gamla som gällt...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Doris och Leif Nilsson, dansledare i Friska Viljors GDF.

bild

  Doris och Leif har dansat modernt och bugg i många år men år 2000 ville de prova något nytt och de valde gammaldans, något som de förmodligen inte har ångrat. De gick några år på gammaldanskurser som hölls på Zenitsgården. Den första tiden var svår, Leif hade två vänsterfötter och Doris två högerfötter? Leif ville sluta för valsfötter hade han inga alls, men Doris var enveten, hon fick honom att fortsätta. De träffade Elsa som hjälpte till på gammaldanskurserna och hon tog med dem till Friska Viljors GDF där hon var dansledare. Efter att ha dansat där ett tag ombads de att följa med till en dansledarträff för att visa schottisvarianten Nollaren, Leif blev så förvånad att han höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Det gick bra både med dansen och kaffet...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Lena och Lennart Jönsson, dansledare i Kärna.

bild

  Både Lena och Lennart hade föräldrar som dansade och påverkade dem att börja, det verkade ju kul med dans och så hade de vänner som började dansa. De gick gammaldanskurser för drygt 45 år sedan, Lena i Uddevalla och Lennart i Kärna Bygdegård...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Dansa dig lycklig!

bild

Har du läst på mjölkpaketet där det står
"Gillar du att dansa? Grattis i så fall...... Läs mer

"Skriv en kommentar"
Pär-Anders Sköld.


Skrevs den 24 augusti 2020 av

  P-A:s mamma och pappa tyckte mycket om att dansa och när han bara var 7 år gammal tog de med honom till Borås Hembygdsgille. Där fanns en barngrupp som höll på med ringlekar och de dansade också lite gammaldans. Svårast att lära sig var hambo men när han som 11-åring besökte Järvsö och Hälsingehambo med familjen så satte han även den grunddansen.
  I 11-årsåldern var de ca 30 barn som dansade bl.a. Tölösteppen, Schottis i turer samt Pariserpolka tillsammans med vuxna. Åren mellan 13 - 17 dansade han nästan varje kväll, 10-dans, bugg, jitterbugg och dubbelbugg. I de två sistnämnda danserna har han även tävlat. 
  När han var 15 år träffade han sin dåvarande flickvän och redan som 16-åring började de tillsammans lära ut gammaldans för Borås GDF.
 - Jädra nervöst första gången som jag var dansledare och även andra gången, berättar P-A. Sedan dess har han gått flera instruktörskurser och lärt sig vad man ska säga samt hur stegen ska vara, det är därför han kallar sig instruktör.
 - Att lära ut grunddanserna till nybörjare är roligast, att se dem växa med uppgiften. Jag ser glädjen i ögonen när de sätter stegen. Det är en konst att lära ut och det kräver mycket kunskap, tålamod och det blir mycket skratt. Det svåra är att lära ut på ett enkelt sätt. Det finns dansledare som säger att nybörjarkurs vill de inte leda.
  1991, alltså för 29 år sedan var han på mogendans i Boråsparken. Han gick fram till ett bord där det satt några damer och bjöd upp en av dem och det var Marie. Redan två dagar senare var hon hemma hos honom iklädd snickarbyxor. Vad han tänkte om det får vi inte veta, men något var det väl eftersom han kommer ihåg det ännu. De blev ett par och gifte sig i maj 1993. De har gått instruktörskurser och lett kurser tillsammans sedan dess.
  Några år runt 2010 anordnade Anders Öfverström skidresor till Norge. P-A
 och Marie var med och hade danskurs varje dag. Anders Ö ville att de skulle göra en ny lite häftigare dans. Tillsammans med sin dotter Amanda smidde de ihop en dans och Conny Brodin spelade låten "Sju ensamma kvällar". Resultatet blev schottisvarianten Amandaswing (2009) som går att dansa till schottis, snoa, polka eller modernt. De är mycket stolta över sin dans och det kan de verkligen vara för det är en jättetrevlig dans som ofta förekommer på dansprogrammen.
  Det har gått inflation i att göra nya danser enligt P-A. Om man lägger till en ny dans får man ju ta bort en äldre för man hinner inte dansa alla. Kontentan av detta blir att man till slut inte dansar grunddanserna alls. Om man ändå gör en ny dans bör man utgå från t.ex en schottismelodi så att den går att dansa till vilken schottis som helst.
  För att få tips på danser till kurskvällarna läser P-A andras dansprogram.
 - Ska man ta upp en dans är det ju bra om den dansas på fler ställen, det gör ju att dansarna har chansen att dansa den flera gånger.
  P-A håller nybörjar- och fortsättningskurser på flera ställen runt om i framför allt västra och södra Sverige, allt efter kundens begäran. För fjärde året i rad är han och Marie med på Dansbandsveckan på båten Cinderella där de håller nybörjarkurs i gammaldans tillsammans med DurX orkester. Dansgolvet är knökat med folk som vill lära sig och 2021 är det dags igen. På båten har de fått kontakt med de ansvariga för Dansbandsveckan i Malung och det resulterade i att de hade nybörjarkurs i gammaldans under hela veckan uppe i Orrskogen förra året. Det blev succè direkt. Även i år skulle de varit med men som alla vet kom en viss pandemi och satte stopp för det men nästa år blir det av förhoppningsvis. P-A tycker att gammaldansen har fått ett uppsving, mycket tack vare att dessa evenemang vågat ta in denna dansstil under sina armar. Vad som vidare har kommit ut av detta är att Svenska Danssportsförbundet har startat ett socialdansprojekt (flera dansstilar) och där P-A är projektansvarig för just gammaldansen. Han har även varit med i podden Danspassion. Där delar han med sig av sina tankar om dans i stort men i synnerhet om gammaldans.
 - Vi måste göra mer reklam för gammaldansen genom t.ex. Facebook, säger P-A. Han brinner för gammaldansen och för att andra ska ha trevligt. Det är kul att att stå i mitten, att vara i centrum, tycker han. Han är en stor reklampelare för gammaldansen, han är så fylld av entusiasm och sprider så mycket glädje runt sig på dansgolvet, är verkligen jättebra på att få upp stämningen. Det blir mycket tjo och tjim när han leder dansen, det är ju så det ska vara när man dansar gammaldans.
 - Ra-ta-ta är en jävligt kul dans och Schottis från Binga är en riktig partyhöjare, säger han med ett stort härligt skratt.

  Genom dansen har han och Marie fått massor av goda vänner över hela Sverige. Vill fler följa honom och hans fru på deras äventyr i dansens virvlar, se Facebook: Danssköldarna PA & Marie.

Mer Dansa Åt Folket!

Augusti 2020
Gun-BrittTillbaka

Skriv en kommentar: (Lösenordet är tillfälligt vals)

Namn: Lösenord:


  


Copyright Anders Öfverström      
 Dansforum

Vill ni vara med på kalendern?
Vill er förening vara med på Danskalendern, kan ni skicka e-post (se nedan)..... Läs mer
Läs 2 st kommentarer eller skriv en själv


Poddkast om gammaldans
bild


P-a har varit med i en podd och pratar om gammaldans...... Läs mer
Skriv en kommentar Danskalendern 

Kalender 21 dagar

Torsdag 20 juni
  Sjönevads utedansbana Halland
    19,30-23,00
    Rent Drag
    Välkommen till Sjönevads utedansbana, utanför Vessigebro, Falkenberg. Upplägg: kl.19.30-20.30 Dans med kursinslag, instruktör: JAdans / Danssköldarna. Kl.21-23 Dans till orkester. Medtag egen fikakorg. Info: jadanskurs@gmail.com eller 070-2792645
    Video:   
Lördag 22 juni
  Ny artikel
    
    
Lördag 22 juni
  Anten
    
    Eva o Ingvar
    Anmälan senast 19/6 till jolojolo@telia.com eller sms till 0708 42 74 00. Läs mer på hemsidan:: antendansarna.se
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Västerhagen
    19-24
    Blender & Trippix.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Sandsjön
    19.00-22.30
    Rent Drag
    Servering
    Video:   
Tisdag 25 juni
  Ny artikel
    
    
Onsdag 26 juni
  Råön
    19:00-22:00
    Kode Spelmän
Torsdag 27 juni
  Sätila
    19.00 - 22.00
    olika spelmän.
    motionsdans HÄSTABACKEN
    Video:   
Torsdag 27 juni
  Ny artikel
    
    
Fredag 28 juni
  Sjönevads utedansbana Halland
    19,30-23,00
    Diggarna
    Välkommen till Sjönevads utedansbana, utanför Vessigebro, Falkenberg. Upplägg: kl.19.30-20.30 Dans med kursinslag, instruktör: JAdans / Danssköldarna. Kl.21-23 Dans till orkester. Medtag egen fikakorg. Info: jadanskurs@gmail.com eller 070-2792645
    Video:   
Söndag 30 juni
  Ny artikel
    
    
Söndag 30 juni
  Munkedals Folkets park
    18.00 - 21.00
    Evert & Gunnar.
    Servering
    Video:   
Söndag 30 juni
  Habo Gammaldansare
    17-21
    Eva o Ingvar
    Sommardans på utedansbanan på Årås. Mer information kommer!
    Video:   
Tisdag 2 juli
  Västerhagen
    19-24
    Black Jack & Charlies.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Tisdag 2 juli
  Ny artikel
    
    
Tisdag 2 juli
  Hindås
    18:00-21:30
    Cedrix.
Tisdag 9 juli
  Västerhagen
    19-24
    Streaplers & Rent Drag.
    Bugg/Gammaldanskurs 19-20.30 Socialdans 20.30-24. Instruktörer: Danssköldarna P-A & marie
    Video:   
Onsdag 10 juli
  Råön
    19:00-22:00
    Eva o Ingvar
Torsdag 11 juli
  Sätila
    19.00 - 22.00
    olika spelmän.
    motionsdans HÄSTABACKEN
    Video: