Pär-Anders Sköld.
Skrevs den 24 augusti 2020 av
P-A:s mamma och pappa tyckte mycket om att dansa och när han bara var 7 år gammal tog de med honom till Borås Hembygdsgille. Där fanns en barngrupp som höll på med ringlekar och de dansade också lite gammaldans. Svårast att lära sig var hambo men när han som 11-åring besökte Järvsö och Hälsingehambo med familjen så satte han även den grunddansen.
I 11-årsåldern var de ca 30 barn som dansade bl.a. Tölösteppen, Schottis i turer samt Pariserpolka tillsammans med vuxna. Åren mellan 13 - 17 dansade han nästan varje kväll, 10-dans, bugg, jitterbugg och dubbelbugg. I de två sistnämnda danserna har han även tävlat.
När han var 15 år träffade han sin dåvarande flickvän och redan som 16-åring började de tillsammans lära ut gammaldans för Borås GDF.
- Jädra nervöst första gången som jag var dansledare och även andra gången, berättar P-A. Sedan dess har han gått flera instruktörskurser och lärt sig vad man ska säga samt hur stegen ska vara, det är därför han kallar sig instruktör.
- Att lära ut grunddanserna till nybörjare är roligast, att se dem växa med uppgiften. Jag ser glädjen i ögonen när de sätter stegen. Det är en konst att lära ut och det kräver mycket kunskap, tålamod och det blir mycket skratt. Det svåra är att lära ut på ett enkelt sätt. Det finns dansledare som säger att nybörjarkurs vill de inte leda.
1991, alltså för 29 år sedan var han på mogendans i Boråsparken. Han gick fram till ett bord där det satt några damer och bjöd upp en av dem och det var Marie. Redan två dagar senare var hon hemma hos honom iklädd snickarbyxor. Vad han tänkte om det får vi inte veta, men något var det väl eftersom han kommer ihåg det ännu. De blev ett par och gifte sig i maj 1993. De har gått instruktörskurser och lett kurser tillsammans sedan dess.
Några år runt 2010 anordnade Anders Öfverström skidresor till Norge. P-A och Marie var med och hade danskurs varje dag. Anders Ö ville att de skulle göra en ny lite häftigare dans. Tillsammans med sin dotter Amanda smidde de ihop en dans och Conny Brodin spelade låten "Sju ensamma kvällar". Resultatet blev schottisvarianten Amandaswing (2009) som går att dansa till schottis, snoa, polka eller modernt. De är mycket stolta över sin dans och det kan de verkligen vara för det är en jättetrevlig dans som ofta förekommer på dansprogrammen.
Det har gått inflation i att göra nya danser enligt P-A. Om man lägger till en ny dans får man ju ta bort en äldre för man hinner inte dansa alla. Kontentan av detta blir att man till slut inte dansar grunddanserna alls. Om man ändå gör en ny dans bör man utgå från t.ex en schottismelodi så att den går att dansa till vilken schottis som helst.
För att få tips på danser till kurskvällarna läser P-A andras dansprogram.
- Ska man ta upp en dans är det ju bra om den dansas på fler ställen, det gör ju att dansarna har chansen att dansa den flera gånger.
P-A håller nybörjar- och fortsättningskurser på flera ställen runt om i framför allt västra och södra Sverige, allt efter kundens begäran. För fjärde året i rad är han och Marie med på Dansbandsveckan på båten Cinderella där de håller nybörjarkurs i gammaldans tillsammans med DurX orkester. Dansgolvet är knökat med folk som vill lära sig och 2021 är det dags igen. På båten har de fått kontakt med de ansvariga för Dansbandsveckan i Malung och det resulterade i att de hade nybörjarkurs i gammaldans under hela veckan uppe i Orrskogen förra året. Det blev succè direkt. Även i år skulle de varit med men som alla vet kom en viss pandemi och satte stopp för det men nästa år blir det av förhoppningsvis. P-A tycker att gammaldansen har fått ett uppsving, mycket tack vare att dessa evenemang vågat ta in denna dansstil under sina armar. Vad som vidare har kommit ut av detta är att Svenska Danssportsförbundet har startat ett socialdansprojekt (flera dansstilar) och där P-A är projektansvarig för just gammaldansen. Han har även varit med i podden Danspassion. Där delar han med sig av sina tankar om dans i stort men i synnerhet om gammaldans.
- Vi måste göra mer reklam för gammaldansen genom t.ex. Facebook, säger P-A. Han brinner för gammaldansen och för att andra ska ha trevligt. Det är kul att att stå i mitten, att vara i centrum, tycker han. Han är en stor reklampelare för gammaldansen, han är så fylld av entusiasm och sprider så mycket glädje runt sig på dansgolvet, är verkligen jättebra på att få upp stämningen. Det blir mycket tjo och tjim när han leder dansen, det är ju så det ska vara när man dansar gammaldans.
- Ra-ta-ta är en jävligt kul dans och Schottis från Binga är en riktig partyhöjare, säger han med ett stort härligt skratt.
Genom dansen har han och Marie fått massor av goda vänner över hela Sverige. Vill fler följa honom och hans fru på deras äventyr i dansens virvlar, se Facebook: Danssköldarna PA & Marie.
Mer Dansa Åt Folket!
Augusti 2020
Gun-Britt