JONNY KIRASIC
Vi alla gammaldansare kommer att sakna Jonny på dansgolvet samt hans dansvideos som hade jättemånga tittare, även i andra länder. Vi kommer heller inte att glömma hans härliga och lite underfundiga humor som ledde till många härliga skratt.
Nedan kommer en text om Jonny skriven i oktober 2014.
Jonny Kirasic började dansa för 58 år sedan!
Redan som 12-åring började Jonny dansa folkdans, det var kompisarna som fick honom att börja och eftersom han då bodde i Göteborg fanns det kurser i närheten. Familjen flyttade från stan men Jonny fortsatte att dansa. Han kommer inte ihåg om det var dansen eller tjejerna som fick honom att dra på sig oljestället över kostymen, köra moped 3 km, ta tåget till Göteborg sedan vidare med spårvagn till Rondo där det var modern dans. Senast klockan elva måste han avbryta för att hinna ta tåget tillbaka hem. Han tog även mopeden de 2,5 milen till Kungälvsparken för att dansa modernt.
Jonny har gått i flera dansskolor i olika omgångar bl.a. på Lazars och Monas dansskolor samt Donnum Ferrum (Är latin och betyder Ge Järnet.), där han tränade bugg. Han har tävlat i både modern dans, latinamerikansk dans samt bugg. PÅ 70-talet, när gammaldansen ökade starkt i popularitet, dansade även Jonny gammaldans, ofta på Rondo. Sedan ökade intresset för folkdans igen och han och några vänner åkte på kurs i polskor ända ner till Falkenberg. Han gick med i folkdanslaget National som håller till på Gräfsnäsgården i Slottsskogen.
Jonny blev allvarligt sjuk för ca 25 år sedan, han hade fruktansvärt ont i hela kroppen och kunde knappt röra sig. Sjukgymnastik flera gånger i veckan gjorde honom långsamt bättre och så småningom kunde han börja dansa modernt igen, fortsatte med bugg och senare med gammaldans. Han började dansa gammaldans på Granngården och där träffade han dansledaren Elsa som var glad över att han kom, han kunde ju inte så mycket men det blev i alla fall en kavaljer till.
För ca 12 år sedan träffade han Lisbeth och han hade fortfarande inte hunnit lära sig de danser som var vanligast just då. När han dansade gammaldans trettio år tidigare var det mest grunddanser som gällde, på de här åren hade det kommit till en massa nya danser. Lisbeth tog med sig Jonny till Korkskruvens danser och där började han filma, han studerade filmerna och tränade på danserna hemma. Det var svårt att enbart läsa sig till hur en dans skulle vara, tyckte han, men att se på film var jättebra och ha texten som stöd. Numera tränar Lisbeth och Jonny på nya danser på sitt dansloft där de har en storbilds-TV för att kunna se dansvideor.
2010 började han lägga ut filmer på YouTube och nu sex videokameror senare har han 317 prenumeranter samt haft över en miljon besök på sin sida (i oktober 2014). I huvudsak är de flesta filmtittarna från Skandinavien men han har fått hälsningar från bl.a. USA, Japan och Brasilien. Aclaporten har använt sig av hans dansfilmer och han har bl.a. gjort fyra CD-skivor där Eva och Roy Jansson visar upp ett antal danser. Vid det här laget har han bränt och sålt ca 5000 skivor. Jonny har ett jättestort musikarkiv hemma med både gammalt och modernt. Han servar både dansledare och musiker med lämplig musik. En gång i veckan hjälper han dansledarna på Västerträffen, dansledarna väljer musik till sitt dansprogram och skickar sina önskemål till Jonny som fixar en CD-skiva.
Jonnys favoritdans är schottisvarianten Vikasving som helst dansas till låten Du Kalle.
- Musiken och koreografin är helt fantastisk, säger Jonny med ett stort leende och det syns verkligen att han gillar den dansen. Dansmusiken betyder jättemycket, men han vill inte framhålla någon särskild orkester, utan det viktigaste är att de har ett brett utbud av musik.
Eftersom Jonny och Lisbeth dansar gammaldans flera gånger i veckan tycker de att det är roligt med många varianter, båda har lätt att lära nytt. Man ser ofta att de dansar något annat i mitten än det som orkestern har sagt. Ibland byter de plats så att Jonny dansar damsteg och Lisbeth herrstegen, det är inte många herrar som kan dansa dam. De har även gjort en egen dans, Kvarnakullen Polka (De bor på Kvarnakullen.) som är en variant på Pariserpolka, se och läs på Aclaporten. En gång i veckan dansar de polskor (De är med i Obygdens Polskevänner och Jonny sköter deras hemsida.) annars är det gammaldans som gäller, modernt hoppar de oftast över, det är så ensidigt, tycker de.
Lisbeth och Jonny har dansat 12-timmarsdansen fem gånger. Vid första tillfället var Jonny fortfarande ganska osäker på många danser så Lisbeth fick både rappa och föra. De dansade en hel-mara, det betyder att de var ensamma i sitt lag, de dansade i 12 timmar med små korta pauser. Jonny blev väldigt mör i kroppen efter den dansen, det glömmer han aldrig.
Dans är vansinnigt roligt och har haft jättestor betydelse för Jonny hela livet. Trevlig gemenskap, ett roligare och lättare sätt att motionera på. Jonny har en stegmätare i sin mobil, det blir ganska många steg på ett danstillfälle. Kanske var det längtan efter dansen som fick Jonny att komma igång med träningen när han var som sjukast, då för några år sedan.
Oktober 2014
Gun-Britt