Alldans.se

 
Förstora eller Förminska med Ctrl + resp. Ctrl -                           
Senaste ändringen: * 19 april skrevs Sommardanser på Råön      * 19 april skrevs Gammaldans i Anten.      * 18 april skrevs GAMMALDANS PÅ HÄSTABACKEN  SOMMAREN 2018
     * 17 april skrevs Fröjden 1 Maj 2018 Jönköpings Stadspark      * 11 april skrevs Nybörjarkurs  Parken Smålandsstenar      * 11 april skrevs Gammaldans i Anten.      * 7 april skrevs Alf och Birgitta från Grums.     
r
     Dansblogg

Alf och Birgitta från Grums.

bild

  Alf började en kurs i gammaldans 1979, det var en granne som tog med honom. Grannen ..... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Gullevi och Bo Zederin har gjort många danser.

bild

  Gullevi och Bo började dansa gammaldans 1978, det var några vänner som anmälde dem till en kurs, Bo var inte särskilt intresserad men gick med och det är han jätteglad över i dag. Efter ett tag gjorde de uppehåll och började bugga istället. Efter påtryckningar från kompisar började de flera år senare med gammaldans igen, kanske 1998. Sedan dess har det bara varit det gamla som gällt...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Jan Ohlsson och Ninni i Levins.

bild

  Jan brukar lyssna på Spotify och fastnade för en i hans tycke jättefin norsk låt. Jeg Kan Se I Dine Öyne med orkestern Contrazt. Han frågade Levins, Jan är som många andra en stor beundrare av Levins, om de var intresserade av låten och det var de. På gammaldansen i Kungälvsparken den 24/8 spelade och sjöng Levins låten som Jan hade översatt till svenska. Jan kände genast igen "sin" låt som han hade tipsat om. Flera lade märke till låten som är extra bra att dansa foxtrot till...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Calle åter på banan.

bild

  Den 15 juni fick Calle en stroke och få trodde att han skulle komma tillbaka till dansen, men ack så fel vi hade. Till allas förvåning dök Calle upp på dansen i Furulund förra veckan. Det blev många härliga kramar för Calle och han dansade många danser. Dansen och det sociala runt dansen betyder jättemycket för Calle. Till den här tisdagen den 29 augusti hade Calle bakat två sorters kakor som han bjöd på, Calle gillar att baka. Det är kanske gammaldansens förtjänst att Calle kom tillbaka över huvud taget och så snabbt, det blir väl inte som förr, han fyller faktiskt 93 år i december.

..... Läs mer

"Skriv en kommentar"


Doris och Leif.

bild

  Grattis till de femtio åren!
Kan det vara det stora gemensamma dansintresset..... Läs mer

"Skriv en kommentar"


Charlies - Spelglädje på riktigt.

bild

  Det var premiär för Charlies i Fräntorp den 23/2. Trots att de två spelmännen Ingmar och Anders har spelat jättemycket tidigare var situationen lite ny för dem, en helkväll med gammaldans och de kände av premiärnerverna. Anders hade gjort kvällens dansprogram och det var nytt för honom. En mycket trevlig kväll!..... Läs mer
"Läs 2 st kommentarer eller skriv en själv"


Carl-Gustav Utsten, fyllde 90 år den 2 /12 2014

bild

  Det var några goda vänner som anmälde Calle, för det är så han kallas av gammaldansare, och hans fru Inger till en nybörjarkurs i gammaldans 1978, Inger blev mycket nöjd men Calle följde med under protest. Hans avoga inställning till gammaldans sveptes bort redan första gången...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Doris och Leif Nilsson, dansledare i Friska Viljors GDF.

bild

  Doris och Leif har dansat modernt och bugg i många år men år 2000 ville de prova något nytt och de valde gammaldans, något som de förmodligen inte har ångrat. De gick några år på gammaldanskurser som hölls på Zenitsgården. Den första tiden var svår, Leif hade två vänsterfötter och Doris två högerfötter? Leif ville sluta för valsfötter hade han inga alls, men Doris var enveten, hon fick honom att fortsätta. De träffade Elsa som hjälpte till på gammaldanskurserna och hon tog med dem till Friska Viljors GDF där hon var dansledare. Efter att ha dansat där ett tag ombads de att följa med till en dansledarträff för att visa schottisvarianten Nollaren, Leif blev så förvånad att han höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Det gick bra både med dansen och kaffet...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Lena och Lennart Jönsson, dansledare i Kärna.

bild

  Både Lena och Lennart hade föräldrar som dansade och påverkade dem att börja, det verkade ju kul med dans och så hade de vänner som började dansa. De gick gammaldanskurser för drygt 45 år sedan, Lena i Uddevalla och Lennart i Kärna Bygdegård...... Läs mer
"Skriv en kommentar"


Dansa dig lycklig!

bild

Har du läst på mjölkpaketet där det står
"Gillar du att dansa? Grattis i så fall...... Läs mer

"Skriv en kommentar"
Carl-Gustav Utsten, fyllde 90 år den 2 /12 2014


Skrevs den 30 oktober 2015 av Gun-Britt Oscarsson

  Det var några goda vänner som anmälde Calle, för det är så han kallas av gammaldansare, och hans fru Inger till en nybörjarkurs i gammaldans 1978, Inger blev mycket nöjd men Calle följde med under protest. Hans avoga inställning till gammaldans sveptes bort redan första gången.
  Den här hösten var det 10 år sedan ett stort födelsedagskalas ordnades i Hindås. Det var några gammaldansare som tillsammans fyllde 330 år och Calle var en av dem.
 - Jag undrar än i dag över hur tjejerna kunde springa runt och ragga folk till festen utan att jag märkte något. Jag var fullkomligt ovetande om festen. Min fru lade fram kläder åt mig, jag trodde vi skulle ut och äta med några vänner. När jag kom till bilen fick jag bindel för ögonen och jag märkte att bilen for upp för Kallebäcks lider. Bindeln togs bort inne på Rotundan i Hindås, och först visste jag inte var jag var, berättar Calle.
  Calle har ingen speciell favoritdans, men Schottisbugg från Eslöv har ett härligt gung. Med tilltagande ålder kommer en och annan krämpa och han hoppar gärna över Sockerpillret och Fantasisnoa nu för tiden. Han hör sämre nu, musiken hör han bra men med talet är det värre, därför lär han sig nya danser bäst genom att titta på.
  Två eller tre gånger har Calle varit på dragspelsstämman i Ransäter och där var det mycket dans men framför allt var det en mycket stor musikalisk upplevelse, han blir lyrisk när han berättar om all härlig musik. I 10 år har Calle varit med på Oskarshamnsdansen, där många av danserna är nya. Han har även dansat Nordstadssvängen mer än tio gånger.
  Vid ett särskilt tillfälle hade Calle inte dansat på mer än två månader och han hade svårt att gå tillbaka till dansen, men han gick. Då sa en man till honom: "Välkommen tillbaka, vi har saknat Dig, Calle!" De här orden värmde så mycket, han glömmer aldrig detta tillfälle. Några små ord kan få stor betydelse.
  Det är dansen som håller Calle i så god form, dans två gånger i veckan och varannan vecka tre gånger.
 - Jag har gått en buggkurs en gång, men det var inget för mig, jag vill hålla om den jag dansar med, säger Calle med glimten i ögat.
  Calle gillar att baka, ofta har han med sig något att bjuda på, korintkaka är hans favoritkaka men han bakar även matbröd. Matbrödsreceptet, som är över hundra år gammalt och innehåller mycket havregryn, är mycket populärt, särskilt bland barnbarnen.
  Gammaldansen har betytt och betyder fortfarande mycket för Calle, han har fått många trivsamma och goda vänner, särskilt vill han framhålla Eva och Roy samt Berit och Bosse i Fräntorp. Han anser att alla idrottare borde ha stor nytta av gammaldans, de mjuka rörelserna, rytmen i dansen samt att man måste använda huvudet.
 - Det är så roligt med gammaldans och stämningen är alltid fin. Det har blivit en hel del extra tvätt under åren, men det har det varit värt!! avslutar Calle med ett stort leende.
Februari 2014, uppdaterat i november.
Gun-Britt


Tillbaka

Skriv en kommentar: (Lösenordet är tillfälligt vals)

Namn: Lösenord:


  


Ansvarig för Alldans: Anders Öfverström       turid@turidanders.se
 Dansforum

Vill ni vara med på kalendern?
Vill er förening vara med på Danskalendern, kan ni skicka e-post (se nedan)..... Läs mer
Läs 2 st kommentarer eller skriv en själv Danskalendern 

Kalender 21 dagar

Söndag 22 april
  Smålandsstenar
    17.00 - 21.00
    Robbans
    Kursledare Britt-Marie & Kjell.
Söndag 22 april
  Rävlanda DG
    17.30-21
    Musikanläggning
Tisdag 24 april
  Halmstad
    19.30 - 23.00
    Levins
    Lagagården, Laholm.
Onsdag 25 april
  Anten
    19.00 - 21.30
    Levins
Onsdag 25 april
  Högsbo
    13.30 - 15.45
    Arne
Torsdag 26 april
  O-bygden
    1900-2200
    MUSIKANLÄGGNING.
    POLSKEDANS.
Fredag 27 april
  Ätransalen
    20.00-23.30
    Trippix
    Gammaldanskurs med Mia + Fridans.
Tisdag 1 maj
  Fröjden/Jönköping
    18,00 - 21.30
    Rent Drag
    Gammaldans.
Onsdag 2 maj
  Hindås
    19:00-22:00
    Dur-X
Torsdag 3 maj
  O-bygden
    1900-2200
    MUSIKANLÄGGNING.
    POLSKEDANS.
Fredag 4 maj
  Hambologen
    20.00-23.30
    Diggarna
    Gammaldanskurs med Mia + Fridans.
Lördag 5 maj
  Anten
    18.00 - 21.00
    Duo Blå
Söndag 6 maj
  Rävlanda DG
    18.30-21
    Musikanläggning
Söndag 6 maj
  Fröjden/Jönköping
    18,00 - 21.30
    Svante o Co
    Gammaldans.
Söndag 6 maj
  Smålandsstenar
    1800-2200
    Dur-X
    Nybörjarkurs Bugg & Gammaldans.
MÃ¥ndag 7 maj
  Hjortnäs
    19.00 - 22.30
    Charlies
    Nybörjarkurs Gammaldans m Fridans. Kursledare Mia.
Tisdag 8 maj
  Fröjden/Jönköping
    19.00 - 21.30
    Musikanläggning
    Motionsdans med kursinslag.
Tisdag 8 maj
  Sandsjön
    18,30-22,00
    Charlies
    Ra - ta - ta
    Video:   
Onsdag 9 maj
  Hindås
    19:00-22:00
    Levins
Fredag 11 maj
  Hambologen
    20.00-23.30
    Rent Drag
    Gammaldanskurs med Mia Fridans.